De laatste dag….

Alhoewel het vandaag de laatste dag was van twee geweldige weken United Space School, was dit één van de leukste dagen van de hele twee weken. Het begon met ‘s ochtends vroeg opstaan en al vrij snel in de auto. We reden naar een kleinschalig vliegveld toe waar een prachtig toestel op ons te wachten staat.

Niet veel later zitten de eigenaar van het vliegtuig, Jarrett en ik samen in het vliegtuig en stijgen we op! Jarrett heeft al zijn vliegbrevet en weet dus al wat hij moet doen en al snel neem hij het stuur over. We vliegen over uitgestrekte buitenwijken van Houston en over grote industriegebieden en komen aan bij de kust van Houston waar we een geweldig beeld hadden op de zee. Vervolgens werd het vliegtuig aan de grond gezet en wisselde Jarrett en ik van plek; nu was het mijn beurt om te gaan vliegen. Het vliegtuig bewoog zich onder mijn control richting downtown Houston, waar we een rondje om heen vlogen en vervolgens weer landden op het vliegtuig waar onze trip begon.

We reden terug naar huis. En nadat we onderweg lunch hadden gehad moesten we ons alweer klaar maken voor de diploma-uitreiking. Op de universiteit verzamelde iedereen zich in pakken en jurken! We kregen een toespraak door een astronaut en later ook door onze mentoren en headteachers. Eén voor één werden we naar voren geroepen om je diploma te krijgen!

Hierna hadden we een diner op de universiteit en kregen we een video te zien van alle dingen die we hadden gedaan!

Maar alsof het nog niet genoeg was, gingen we in de avond nog wat doen: een poolparty!

Met z’n allen hadden we een zwembad in de buurt. Het was erg gezellig en er was muziek en hapjes. Maar toen kwam het lastigste stuk: het afscheid. Het begon met handtekeningen zetten op shirts van anderen tot mensen die één voor één braken. De vraag is of dat kwam omdat ze emotioneel waren of omdat er teveel chloor in hun ogen zat? De begeleiders moesten sommigen letterlijk uit elkaar trekken.

Dit zijn twee geweldige weken geweest, waarin ik veel heb gedaan, geleerd en gezien! Dit is een ervaring die ik nooit zal vergeten en hiervoor wil ik United Space

School hier, maar ook in Nederland heel erg veel voor bedanken. Morgen vliegen Elsa en ik terug naar Nederland en we zullen om 9:20 Nederlandse tijd aankomen op Schiphol!

Heel erg bedankt voor het lezen van onze blogs!

Torben en Elsa

——————–

De dag des presentaties (en de voetbalwedstrijd)

Vandaag werden we erg rustig wakker in een beachhouse van een andere gastfamilie. De rust was echter van korte duur, al snel kwamen er zenuwen voor de presentaties. Het werd niet minder nadat het eerste team, geel/goud, nogal stevig onder vuur werd genomen in de vragenronde. Na nog twee andere teams brak ons moment aan, en het was over voordat ik het wist. Na de presentatie mochten we onze team song opvoeren (een liedje uit het afgelopen jaar, met aangepaste lyrics die passen bij je team), erg leuk maar dat ging niet helemaal top met een beetje keelpijn.

 

Na afloop was iedereen trots op wat we hebben neergezet, maar veel tijd om na te kletsen hadden we niet want we moesten nog eten en naar de voetbalwedstrijd.

Voor de voetbalwedstrijd begon mochten we met z’n allen het wapen van de Dynamo’s (Houston’s voetbalclub) het veld op dragen!

Voordat we allemaal weer op onze plek zaten, was de wedstrijd al begonnen en was de eerste rode kaart zelfs al gegeven. Eerlijk gezegd was het niet een heel bijzondere wedstrijd, tot de laatste minuten; Na een overtreding duwde een speler de tegenstander om, vervolgens begon het drama, wat eindigde met allemaal flesjes en drinken op het veld en maar liefst 4 rode kaarten.

 

Ik kan bijna niet geloven dat we alles op tijd af hebben gekregen en dat het er al weer bijna op zit. Morgen zal Torben jullie vertellen over de graduation 🙂

 

De laatste loodjes voor de presentatie

Vandaag stond in het teken van het voorbereiden van de presentatie en jouw eigen parodie op een liedje. De hele morgen en middag hebben we besteed aan de laatste voorbereidingen voor onze presentatie die morgen zal plaatsvinden.

Toen we mochten gaan en iedereen zijn presentatie had ingeleverd, had ik echt een trots gevoel over de prestatie die ons team had neergezet.

Vanavond was het en gastgezinavond en Jarrett en ik gingen naar een buurtzwembad. In Nederland is dit eigenlijk nauwelijks voor te stellen, maar deze wijk heeft zijn eigen gratis zwembad, dat bestond uit drie zwembaden.

We sloten de dag na het avondeten af bij Dairy Queen, wat (natuurlijk) weer een fastfoodrestaurant is, waar we een ijsje haalden.

Torben

The CAVE

Onze habitat op mars, the CAVE, krijgt zo zijn vorm (met een aantal estimates, maar ook een aantal guesstimates). Vandaag hadden we namelijk de hele dag om eraan te werken (jaa, het is niet alleen vakantie).

Gister verliet het groene team gestressed het gebouw, maar vanochtend kwamen we er achter dat we veel te veel aan het doen waren. (Je mag/hoeft maar 2 extra onderwerpen en wij deden er zo ongeveer 7 zonder het te realiseren.)

Gelukkig hadden we ook vandaag weer wat brainbreaks, zo oefenden we onze teamsong en mochten we naar het archief van de universiteit. Hierin zagen we zeldzame boeken, gesigneerde posters, maar ook een enorm aantal krantenartikelen (zie foto).

 

‘s Avonds hebben we met z’n allen The Martian gekeken (aanrader!). In The Martian blijft 1 gestrande astronaut over op Mars, die een hele tijd moet zien te overleven voordat ze hem kunne

n ophalen. Na de film bespraken we met een aantal experts wat realiteit en wat fictie was, wat was wetenschap en wat was Hollywood. Verbazingwekkend veel zou ongeveer realiteit kunnen zijn, nu of in de nabije toekomst.

Morgen moeten we nog 1 dagje hard doorwerken!

Voorbereiding voor presentatie

Nadat we gisteren probeerden zoveel mogelijk van het project al af te ronden, kwam vandaag het Tiger Team langs. Voor dit team moest je een korte presentatie geven over de technische onderdelen van je project, zodat ze je daar feedback over kunnen geven. Dit deden we team voor team en zoals altijd in Blue Team als laatst. Na de lunch waarin we verder gingen met het kijken van de film Apollo 13 begonnen we de feedback van het Tiger Team te verwerken in ons project.

Vandaag was een werkmiddag dus we werkten door tot zes uur. Toen gingen we pizza eten op de universiteit en kwam er een spreker praten over Space Law.

Vervolgens was het tijd voor Game Night, waarin we met z’n allen allerlei verschillende spellen en activiteiten deden in een zaal op de universiteit.

De dag sloot ik af met een bezoek aan de Walmart (voor diegene die het niet kennen: het is eigenlijk een alles winkel). Ik denk niet dat ik ooit in zo’n grote winkel ben geweest!

Torben

 

En weer aan het werk…

Achja, we moesten vandaag dus weer aan het werk. Morgen hebben we de tigerteam reviews (oftewel feedback). Hiervoor moeten we zo veel mogelijk redelijk uitgedacht hebben, dus kwam er wat stress bij kijken.

Gedurende de middag hadden we een lezing over ruimtewandelingen en ruimtepakken. Er was een echt (in de ruimte gebruikt!) ruimtepak en verschillende onderdelen zoals een handschoen en schoenen. Ik had graag het pak aan gedaan, maar dat kon natuurlijk niet. Het was echt gaaf om alles echt te mogen vast houden en voelen.

Daarna hadden we lunch en gingen we ‘Apollo 13’ kijken (een brainbreak noemen ze dat). En je raad het al, daarna moesten we weer aan het werk.

‘s Avonds hadden we weer een host family night (dat betekent dat je host familie beslist wat je gaat doen samen met hen). We gingen samen met een paar andere hostfamilies een traditionele thanksgiving vieren, met turkey en al. Niet te vergeten, ze hebben een zwembad in de tuin dus was het ook een poolparty 🙂

Ook kregen we wat Mexicaanse cultuur mee; we gingen een piñata stuk slaan, vol met snoep en souvenirs. Na een fijne douche is het nu al weer tijd om te slapen, zodat we morgen weer vol energie… aan het werk kunnen.

Weer aan het werk…

Vandaag was het weekend voorbij en gingen we weer aan het werk met ons project. Vandaag was tevens ook de dag dat Jarrett en ik van gastgezin wisselden. De dag begon zoals ik al zei met bezig zijn met het project. Redelijk aan het begin van de ochtend kwam er ook een spreker van NASA die gespecialiseerd was in robotica en had gewerkt aan Curiosity. We werkten hard verder aan ons project, waar we de hele morgen mee bezig waren, totdat na de lunch een speciaal persoon onze spreker was, namelijk Sunita Williams, een bekende astronaut. Ze kwam vertellen over haar tijd in het ISS en haar bedenkingen over een missie naar Mars. Het was erg interessant en nuttig op e mening van een echte astronaut aan te horen.

Toen we klaar waren werden we dit keer opgepikt door Criss Butler, die ons naar haar huis bracht. We verkenden het huis en beetje en maakten ons al weer klaar om te vertrekken. Vanavond gingen we namelijk naar Funny House. Funny House is een gebouw dat gevuld is met leuke activiteiten, zoals lasergamen, minigolf en klimmen. Hier vermaakten we ons de rest van de avond.

Torben

De culture fair

Vandaag brak de langverwachte dag van de culture fair aan. Hiervoor moest iedereen eten bereiden en een presentatie of een sketch, muziekstuk, gedicht etc. opvoeren, alleen of met je landgenoten. Torben en ik gingen natuurlijk pannenkoeken maken. Op een of andere manier worden ze toch altijd wat anders, maar ze smaakte goed (en dat vonden niet alleen Torben en ik 🙂 ).

 

Nadat iedereen zijn empanadas, pasta, koeksisters, russische pannenkoeken, rijst, fairy bread, of wat hij of zij graag wilde proberen, had opgeschept konden we gaan genieten van het prachtige pianostuk van een jongen uit Italië, het zelf gecomponeerde stuk op viool van een meisje uit Kroatië, een super grappige sketch van de mensen uit Australië, verschillende dansen waar iedereen aan mee mocht doen, maar ook veel gedichten en een speech van Kennedy.

 

Torben en ik deden petje af, petje op, maar dan met Nederlandse vlaggen. We waren even bang dat iedereen alles goed zou hebben, maar toen ging bijna iedereen de mist in bij de spelling van ‘gezellig’. Uiteindelijk heeft een van de headteachers, Fernando, gewonnen.

 

Nadat iedereen was uitgegeten en gezongen was het tijd voor een lesje line dancing. Dit was echt geweldig (boven verwachting). Iedereen klapte, stapte en sprong mee. Na een hele hoop country muziek kwam dit ook ten einde en moest iedereen naar huis. (Ik miste iedereen alweer op de weg terug naar huis)

Een rustdag…

Vandaag begon ik de dag erg uitgerust, nadat mijn gastgezin ons had laten uitslapen. We ontbeten met wafels in de vorm van Texas en gingen er daarna op uit. Eerst gingen we naar Buc-ee’s, wat een soort van winkel is, waar je echt naar toe moet gaan!

We reden verder richting het zuidoosten naar Galveston, waar we onder andere het strand van Houston aantroffen en de Moody Gardens. De Moody Gardens zijn tuinen waarin drie enorme piramides staan met elk zijn eigen thema. Hier lunchten we en maakten we ons al weer klaar voor de terugweg. Want vanavond zouden we nog wat anders gaan doen.

Met vier witte busjes verplaatsten we ons naar het zuiden van Houston, waar je het Brazos Bend State Park vindt met daarin de George Observatory. Hier konden we onder een prachtige sterrenhemel planeten zien als Jupiter, Mars en Venus en zagen we door de grootste telescoop een groep van 5 miljoen sterren, wat best mooi was.

Maar over het algemeen was deze dag er vooral voor om even bij te komen van de gekte van United Space School.

Torben

Johnson Space Center

We begonnen vandaag met een tour door het Space Center, we begonnen bij de mission control rooms. Van hieruit zijn veel historische missies gestuurd. We zijn zowel in de oude mission control room geweest als in de mission control room die zich voorbereid op de opkomende Orion missie (maar toen wij er waren speelden ze met lego 🙂 ).

 

Vervolgens gingen we naar een ruimte waar je alle mock-ups (imitaties) van de onderdelen van het ISS hebt. Zowel de Russische, als de Europese en Amerikaanse. Hier voeren ze allerlei tests uit.

 

Daarna kwamen we in een kamer met kilometers (!) aan bedrading; hier was alle bedrading voor de shuttle missies geïmiteerd om te testen. Dat was intimiderend qua grootte, maar het zwembad was dat nog veel meer. In Johnson Space Center hebben ze een enorm groot testzwembad, waarin astronauten oefenen met een soort van gewichtloosheid met ruimtepak en al.

Dan heb je ook nog de ruimte over de apollo missies, met echte onderdelen. Hier kregen we een rondleiding van George Abbey, een enorm belangrijk persoon ten tijde van de Apollo Missies (naar de maan).

Nadat we eventjes (kuch) stil hebben gestaan met ons treintje (we mochten niet eruit en over het terrein wandelen, want dan zouden we een “security risk” zijn, kregen we onze burrito’s voor lunch.

 

Daarna hadden we de tijd om rond te dwalen door het museum, waar het echte vliegtuig voor de shuttle onderdeel van is, maar ook steen van de maan en van mars en natuurlijk een souvenir shop.

 

Het voelde toen al als een lange dag, maar we hadden nog een onmisbare activiteit te gaan, de baseballwedstrijd! De (Houston) Astros verloren weliswaar met iets van 9-1 ofzo, er was een verrassing (soort van) op het einde: Het dak ging open en de prachtige skyline van Houston verschenen, in combinatie met al het vuurwerk werd dit een magisch mooi geheel.