Tubantia: Marel uit Nijverdal wint ruimtevaartwedstrijd en is twee weken te gast bij NASA in Houston

NIJVERDAL – Marel Vrerink (17) uit Nijverdal gaat een spannende zomer tegemoet want dan gaat zij op reis naar Amerika waar ze twee weken lang te gast is bij de NASA in Houston.

De 6 vwo-leerlinge van CSG Reggesteyn won de finale van de ruimtevaartwedstrijd Countdown to Houston. Samen met de andere winnaar Ian Rempkens uit Enschede, vertegenwoordigt Marel Vrerink ons land tijdens het programma dat 50 studenten uit de hele wereld volgen over ruimtevaart. „Ik heb er heel veel zin in”, zegt zij. „Ik kon het eerst niet geloven dat ik had gewonnen. Vorig jaar heb ik ook meegedaan maar toen viel ik buiten de prijzen.”

Haar belangstelling voor ruimtevaart werd in de derde klas aangewakkerd door een project over sterrenkunde. „Ik heb natuurkunde altijd al interessant gevonden en ik heb wel eens een artikel gelezen over ruimtevaart,  maar sterrenkunde springt daar als onderdeel wel bovenuit. Ik vond het leuk om aan de wedstrijd mee te doen.”

Satellietmissie

De opdracht voor de finale was een nieuwe toepassing bedenken voor een satelliet die rond de aarde draait. „Ik heb onderzoek gedaan naar de  Kuipergordel en planeet 9 en daar een satellietmissie voor bedacht. Ik heb bijvoorbeeld berekeningen gedaan voor een bepaalde baan die de satelliet moet afleggen. Dat zijn vooral natuurkundige formules. Het zijn uiteindelijk zeven pagina’s geworden en ik moest een filmpje maken met een presentatie in het Engels. Tijdens de finale op de UT stelde de jury ook nog vragen. Daarna duurde het heel lang voordat de uitslag bekend werd gemaakt. Plotseling kreeg ik een supergroot vliegticket  in mijn handen gedrukt naar Houston omdat ik had gewonnen. Ik kon het eerst niet geloven.”

Marel is inmiddels een ‘bekende’ Nijverdalse geworden en dat wordt alleen nog maar ‘erger’ wanneer de banner klaar is met haar foto waarmee haar school de aandacht wil trekken. Het is mooie reclame voor het technasium van Reggesteyn dat Marel vanaf de vierde klas volgt. „Ik krijg allerlei felicitaties van mensen die ik niet eens ken. Ook bij de Jumbo waar ik werk komen mensen naar mij toe. Dat is wel apart.”

Cum laude

Ondertussen moet de Nijverdalse ook nog eindexamen doen dit jaar. Ze staat er volgens haar leerkrachten zo goed voor dat ze misschien wel cum laude kan slagen. Zelf is zij daar nuchter onder: „Ik heb al zo veel extra vakken dat ik het ook wel een keer goed vind, hoor.” Volgende week is de presentatie van haar profielwerkstuk. Nee, dat gaat niet over sterren of ruimtevaart, maar over bioplastics, gelieerd aan het vak scheikunde. Dan is er nog de meesterproef, het examenstuk voor het technasium. Voor de reis naar Houston moet zij ook nog opdrachten maken, maar dat vindt ze niet erg. „Kijk, zo’n profielwerkstuk is iets wat je móet doen. Ik heb zelf gekozen voor deelname aan de ruimtevaartwedstrijd. Het is iets wat ik gewoon heel leuk vind om te doen.”

Presentatie

In Houston moet zij samen met Ian een presentatie geven over Nederland. Verder volgt zij samen met de andere 49 jongeren lezingen van astronauten en krijgt zij onder andere een rondleiding bij NASA. De studenten moeten in groepjes werken aan een bepaald onderdeel van een missie naar Mars. De reis is verder helemaal geregeld. „Ik hoef alleen maar mijn koffer te pakken en dan ga ik gewoon…”

Technasium

Het technasium is een landelijk ontwikkelde formule voor bèta-onderwijs op havo en vwo, die bestaat sinds 2003. CSG Reggesteyn is een van de vijf scholen in Overijssel die het programma aanbieden. In de brugklas kunnen leerlingen al kiezen voor het technasium maar ook in het vierde leerjaar mogen leerlingen instromen. Het technasium heeft een eigen examenvak: Onderzoek & Ontwerpen. Richard Geuzendam en Chris Heuver zijn vanaf het begin betrokken bij het Technasium in Nijverdal, nu zo’n dertien jaar. „We werken veel samen met het bedrijfsleven”, vertellen zij. „De leerlingen gaan in groepjes bezig met een opdracht waarbij een bedrijf bijvoorbeeld onze hulp inschakelt. Ik sta elke keer weer versteld als ik zie wat ze doen”, zegt Geuzendam. „Ze bouwen websites voor bedrijven of doen onderzoek naar de winstgevendheid van zonnepanelen.”

Het is niet alleen ‘harde techniek’ benadrukt Heuver. „We hebben ook projecten in de gezondheidstak. Onderzoek naar medicijnen bij een apotheek bijvoorbeeld. De leerlingen leren samenwerken, probleemoplossend denken en tegelijk werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ze hebben veel vrijheid bij zowel de onderwerpkeus als de uitvoering. We stimuleren als docenten dat ze naar bedrijven en instellingen toe stappen voor informatie en dat ze niet alles alleen maar van internet halen. Het contact met een bepaalde bedrijfstak helpt de leerlingen ook bij het maken van een studiekeus.”

Bron: Tubantia, https://www.tubantia.nl/hellendoorn/marel-uit-nijverdal-wint-ruimtevaartwedstrijd-en-is-twee-weken-te-gast-bij-nasa-in-houston~ad62c92a/

Tubantia: Nijverdalse Marel gaat astronauten ontmoeten in Houston

NIJVERDAL – Marel Vrerink, leerlinge 6 vwo op de Nijverdalse scholengemeenschap Reggesteyn, mag twee weken een kijkje achter de schermen nemen bij ruimtevaartorganisatie NASA in het Amerikaanse Houston.

Ze won deze hoofdprijs vrijdag bij een wedstrijd van Techniekpact Twente en de United Space School in Enschede met haar ontwerp voor een satellietmissie naar de Kuipersgordel, die ver voorbij Neptunus ligt. De andere winnaar was Ian Rempkens uit Enschede.

Vrerink mag in de tweede helft van juli met 50 studenten uit heel de wereld veertien dagen een ruimtevaartprogramma volgen bij NASA in Houston, de grootste stad in de Amerikaanse staat Texas. De Nijverdalse ontmoet dan astronauten en ze mag verder helpen een bemande reis naar Mars voorbereiden.

Bron: Tubantia, https://www.tubantia.nl/reggestreek/nijverdalse-marel-gaat-astronauten-ontmoeten-in-houston~a6d3fbe1/

Tubantia: Sophie uit Markelo mag naar NASA in Houston

MARKELO – Ze geloofde het eerst zelfs even niet, toen haar naam als één van de twee winnaars uit de bus kwam rollen. Sophie Hesp (15) uit Markelo mag komende zomer op reis naar Houston, naar het kloppend hart van ruimtevaartorganisatie NASA. Samen met nog vijftig scholieren uit 25 landen is Sophie gekozen voor de reis, waar ze van alles op het gebied van ruimtevaart gaat leren.

Sophie won de reis na de de wedstrijd United Space School, waar de vijf technasium-scholen in Nederland aan meededen, waaronder de Waerdenborch in Holten waar Sophie in het vierde jaar van het vwo zit: “Technasium is een soort gymnasium, maar dan zonder Latijn en meer nadruk op techniek”, vertelt de dolblije Markelose.

Concurrentie
“Via de Waerdenborch deed ik samen met nog een leerlinge mee. Omdat we maar met z’n tweeën waren, gingen we gelijk door naar de landelijke finale. In Nederland zijn er vijf technasiums. De concurrentie is dus veel minder. In Australië bijvoorbeeld zijn er honderden van dit soort scholen, daar deden veel meer leerlingen aan United Space School mee.”

Luchtkwaliteit
Na het behalen van de landelijke finale moest Sophie naar museum TwentseWelle in Enschede, waar ze haar film presenteerde over hoe we satellieten kunnen gebruiken voor innovatieve doeleinden. Sophie maakte een video over hoe je satellieten kunt gebruiken om de luchtkwaliteit te verbeteren. “Daar heeft veel werk ingezeten. Ik wilde laten zien hoe je de lucht rondom vliegvelden op een snelle manier schoner kunt maken.”

Interview
In het filmpje laat Sophie zien hoe je door het gebruik van stroken mos én de Sentinel 4-satelliet de luchtkwaliteit rondom Schiphol kunt verbeteren. De jury was onder de indruk, waarna Sophie naar het allerlaatste gedeelte mocht: een interview waarin ze haar plannen mocht uitleggen. “Dat was echt een heel spannend moment”, vertelt ze. “Ze stellen je allerlei vragen over waarom juist jij nou zo hard nodig bent in Houston. Je moet ze overtuigen en je ideeën en plannen uitleggen. Maar achteraf kun je stellen dat het goed ging, ik had daar heel veel geluk mee. De andere winnaar, Thijs Beene uit Nijverdal, kreeg heel lastige vragen vond ik. Toen ze mijn naam noemden als winnaar, geloofde ik het eerst niet.”

Sterrenkunde
En nu dus op naar Houston in de Verenigde Staten, van 23 juli tot 7 augustus. Een droomreis voor de Waerdenborch-scholiere, die later ook wat wil gaan doen in de ruimtevaart. “Ik wil na de Waerdenborch sterrenkunde of natuurkunde gaan studeren. Dat past helemaal in dit plaatje, dus ik kan niet wachten.”

Bron: Tubantia, http://www.tubantia.nl/hof-van-twente/sophie-uit-markelo-mag-naar-nasa-in-houston~abb3e00c/

Twente: Op naar de ruimtevaartorganisatie NASA in Houston! (English version included)

Twee weken lang achter de schermen kijken bij ruimtevaart-organisatie NASA in Houston, Verenigde Staten. Sophie Hesp (4 vwo) van de Waerdenborch in Holten en Thijs Beene (5 vwo) van Reggesteyn in Nijverdal krijgen de kans dit te doen.

Countdown to Houston
De vierde- en vijfdejaars vwo-scholieren deden namens hun scholen mee aan de finale van de ruimtevaartwedstrijd Countdown to Houston, die vrijdag 17 februari 2017 in Museum TwentseWellein Enschede plaatsvond. De finale werd georganiseerd door Techniekpact Twente en de United Space School. De 10 finalisten waren de winnaars van voorrondes op de vijf technasia in Overijssel. In de finale kregen zij de vraag ”verzin een nieuwe toepassing voor aardobservatie data”. De finalisten presenteerden hun ideeën in een Engelstalige video pitch.

De hoofdprijs, twee tickets naar Houston, werd gewonnen door Sophie Hesp en Thijs Beene. Sophie’s idee is het aanbrengen van mosbeplanting langs de start- en landingsbanen van Schiphol om vervolgens met de Sentinel-4 satelliet de hoeveel fijnstof in de lucht te monitoren. Thijs heeft een oplossing bedacht om met behulp van satellietdata vliegtuigen, dag en nacht te kunnen volgen in gebieden waar weinig radardekking is. Dit zorgt voor een verhoogde vliegveiligheid.

In de tweede helft van juli 2017 gaan zij met 50 studenten van over de hele wereld bij NASA een programma over ruimtevaart volgen. Zij gaan er onder andere astronauten ontmoeten en een bemande reis naar Mars voorbereiden.

In bijzijn van hun familie en eerdere deelnemers aan het Houston programma namen Sophie en Thijs enthousiast de prijs in ontvangst. Ze vinden het spannend en zien enorm uit naar komend zomer!

Bron: Twente, https://www.twente.com/twenty-twente/op-naar-de-ruimtevaartorganisatie-nasa-in-houston/

 

English version:

Two weeks of looking behind the scenes at Space Agency NASA in Houston, United States. Sophie Hesp (4th grade VWO) from the Waerdenborch in Holten and Thijs Beene (5thgrade VWO) from Reggesteyn in Nijverdal have been given the opportunity to do so.

Countdown to Houston
The fourth and fifth graders took part in the final round of the aerospace contest Countdown to Houston, on behalf of their schools, that took place on Friday, February 17 2017, in Museum TwentseWelle in Enschede. The finale was organized by Techniekpact Twente and the United Space School. The 10 finalists had previously won the preliminary rounds on the five technasia in Overijssel. In the final round, they were presented the question “Think of a new application for earth observation data”. The finalists presented their ideas in an English-spoken video pitch.

The first prize, two tickets to Houston, was won by Sophie Hesp and Thijs Beene. Sophie’s idea consists of applying moss vegetation alongside the runways at Schiphol Airport and subsequently monitoring the amount of fine dust in the atmosphere with the use of the Sentinel-4 satellite. Thijs has come up with a solution to track airplanes both day and night, with the use of satellite data, in areas lacking radar coverage. This contributes to better aviation safety.

In the second half of July 2017, they will take part in a program about space aviation at NASA, together with 50 other students from across the globe. They will, amongst others, meet astronauts and prepare a manned flight to Mars.

In the company of their families and former participants of the Houston program, Sophie and Thijs enthusiastically received their prize. They are exited and looking forward enormously to the coming summer!

Bron, Twente, https://www.twente.com/en/twenty-twente/op-naar-de-ruimtevaartorganisatie-nasa-in-houston/

TV Enschede FM: Technasiumleerlingen strijden om reis naar United Space School in Houston

Twee technasium-leerlingen van Bonhoeffer College Bruggertstraat staan vrijdag in de finale van Countdown to Houston. Anne van der Kolk (15) en Hannah van Gemert (16) maken kans op de hoofdprijs: een reis naar United Space School (USS) in Houston, Verenigde Staten. Ze moeten in de finale zien af te rekenen met acht andere kandidaten.


Enschede FM sprak met Hannah van Gemert, één van de finalisten. Beluister het interview hierboven.

Als finaleopdracht hebben de leerlingen de vraag gekregen hoe zij de data die satellieten in de ruimte verzamelen zouden willen gebruiken voor een nieuwe toepassing of welk probleem zij met satelliet data zouden willen oplossen.

Op vrijdag 17 februari a.s. presenteren de finalisten hun ideeën in een Engelstalige videopitch. Een jury beslist welke twee finalisten van 23 juli tot en met 7 augustus 2017 achter de schermen mogen kijken bij ruimtevaartorganisatie NASA in Houston.