Blog

By Torben Aalbers  /  August 6, 2018

De laatste dag….

Alhoewel het vandaag de laatste dag was van twee geweldige weken United Space School, was dit één van de leukste dagen van de hele twee weken. Het begon met ‘s ochtends vroeg opstaan en al vrij snel in de auto. We reden naar een kleinschalig vliegveld toe waar een prachtig toestel op ons te wachten staat.

Niet veel later zitten de eigenaar van het vliegtuig, Jarrett en ik samen in het vliegtuig en stijgen we op! Jarrett heeft al zijn vliegbrevet en weet dus al wat hij moet doen en al snel neem hij het stuur over. We vliegen over uitgestrekte buitenwijken van Houston en over grote industriegebieden en komen aan bij de kust van Houston waar we een geweldig beeld hadden op de zee. Vervolgens werd het vliegtuig aan de grond gezet en wisselde Jarrett en ik van plek; nu was het mijn beurt om te gaan vliegen. Het vliegtuig bewoog zich onder mijn control richting downtown Houston, waar we een rondje om heen vlogen en vervolgens weer landden op het vliegtuig waar onze trip begon.

We reden terug naar huis. En nadat we onderweg lunch hadden gehad moesten we ons alweer klaar maken voor de diploma-uitreiking. Op de universiteit verzamelde iedereen zich in pakken en jurken! We kregen een toespraak door een astronaut en later ook door onze mentoren en headteachers. Eén voor één werden we naar voren geroepen om je diploma te krijgen!

Hierna hadden we een diner op de universiteit en kregen we een video te zien van alle dingen die we hadden gedaan!

Maar alsof het nog niet genoeg was, gingen we in de avond nog wat doen: een poolparty!

Met z’n allen hadden we een zwembad in de buurt. Het was erg gezellig en er was muziek en hapjes. Maar toen kwam het lastigste stuk: het afscheid. Het begon met handtekeningen zetten op shirts van anderen tot mensen die één voor één braken. De vraag is of dat kwam omdat ze emotioneel waren of omdat er teveel chloor in hun ogen zat? De begeleiders moesten sommigen letterlijk uit elkaar trekken.

Dit zijn twee geweldige weken geweest, waarin ik veel heb gedaan, geleerd en gezien! Dit is een ervaring die ik nooit zal vergeten en hiervoor wil ik United Space

School hier, maar ook in Nederland heel erg veel voor bedanken. Morgen vliegen Elsa en ik terug naar Nederland en we zullen om 9:20 Nederlandse tijd aankomen op Schiphol!

Heel erg bedankt voor het lezen van onze blogs!

Torben en Elsa

——————–

By Elsa Roorda  /  August 5, 2018

De dag des presentaties (en de voetbalwedstrijd)

Vandaag werden we erg rustig wakker in een beachhouse van een andere gastfamilie. De rust was echter van korte duur, al snel kwamen er zenuwen voor de presentaties. Het werd niet minder nadat het eerste team, geel/goud, nogal stevig onder vuur werd genomen in de vragenronde. Na nog twee andere teams brak ons moment aan, en het was over voordat ik het wist. Na de presentatie mochten we onze team song opvoeren (een liedje uit het afgelopen jaar, met aangepaste lyrics die passen bij je team), erg leuk maar dat ging niet helemaal top met een beetje keelpijn.

 

Na afloop was iedereen trots op wat we hebben neergezet, maar veel tijd om na te kletsen hadden we niet want we moesten nog eten en naar de voetbalwedstrijd.

Voor de voetbalwedstrijd begon mochten we met z’n allen het wapen van de Dynamo’s (Houston’s voetbalclub) het veld op dragen!

Voordat we allemaal weer op onze plek zaten, was de wedstrijd al begonnen en was de eerste rode kaart zelfs al gegeven. Eerlijk gezegd was het niet een heel bijzondere wedstrijd, tot de laatste minuten; Na een overtreding duwde een speler de tegenstander om, vervolgens begon het drama, wat eindigde met allemaal flesjes en drinken op het veld en maar liefst 4 rode kaarten.

 

Ik kan bijna niet geloven dat we alles op tijd af hebben gekregen en dat het er al weer bijna op zit. Morgen zal Torben jullie vertellen over de graduation 🙂

 

By Torben Aalbers  /  August 4, 2018

De laatste loodjes voor de presentatie

Vandaag stond in het teken van het voorbereiden van de presentatie en jouw eigen parodie op een liedje. De hele morgen en middag hebben we besteed aan de laatste voorbereidingen voor onze presentatie die morgen zal plaatsvinden.

Toen we mochten gaan en iedereen zijn presentatie had ingeleverd, had ik echt een trots gevoel over de prestatie die ons team had neergezet.

Vanavond was het en gastgezinavond en Jarrett en ik gingen naar een buurtzwembad. In Nederland is dit eigenlijk nauwelijks voor te stellen, maar deze wijk heeft zijn eigen gratis zwembad, dat bestond uit drie zwembaden.

We sloten de dag na het avondeten af bij Dairy Queen, wat (natuurlijk) weer een fastfoodrestaurant is, waar we een ijsje haalden.

Torben

By Elsa Roorda  /  August 3, 2018

The CAVE

Onze habitat op mars, the CAVE, krijgt zo zijn vorm (met een aantal estimates, maar ook een aantal guesstimates). Vandaag hadden we namelijk de hele dag om eraan te werken (jaa, het is niet alleen vakantie).

Gister verliet het groene team gestressed het gebouw, maar vanochtend kwamen we er achter dat we veel te veel aan het doen waren. (Je mag/hoeft maar 2 extra onderwerpen en wij deden er zo ongeveer 7 zonder het te realiseren.)

Gelukkig hadden we ook vandaag weer wat brainbreaks, zo oefenden we onze teamsong en mochten we naar het archief van de universiteit. Hierin zagen we zeldzame boeken, gesigneerde posters, maar ook een enorm aantal krantenartikelen (zie foto).

 

‘s Avonds hebben we met z’n allen The Martian gekeken (aanrader!). In The Martian blijft 1 gestrande astronaut over op Mars, die een hele tijd moet zien te overleven voordat ze hem kunne

n ophalen. Na de film bespraken we met een aantal experts wat realiteit en wat fictie was, wat was wetenschap en wat was Hollywood. Verbazingwekkend veel zou ongeveer realiteit kunnen zijn, nu of in de nabije toekomst.

Morgen moeten we nog 1 dagje hard doorwerken!

By Torben Aalbers  /  August 2, 2018

Voorbereiding voor presentatie

Nadat we gisteren probeerden zoveel mogelijk van het project al af te ronden, kwam vandaag het Tiger Team langs. Voor dit team moest je een korte presentatie geven over de technische onderdelen van je project, zodat ze je daar feedback over kunnen geven. Dit deden we team voor team en zoals altijd in Blue Team als laatst. Na de lunch waarin we verder gingen met het kijken van de film Apollo 13 begonnen we de feedback van het Tiger Team te verwerken in ons project.

Vandaag was een werkmiddag dus we werkten door tot zes uur. Toen gingen we pizza eten op de universiteit en kwam er een spreker praten over Space Law.

Vervolgens was het tijd voor Game Night, waarin we met z’n allen allerlei verschillende spellen en activiteiten deden in een zaal op de universiteit.

De dag sloot ik af met een bezoek aan de Walmart (voor diegene die het niet kennen: het is eigenlijk een alles winkel). Ik denk niet dat ik ooit in zo’n grote winkel ben geweest!

Torben

 

By Elsa Roorda  /  August 1, 2018

En weer aan het werk…

Achja, we moesten vandaag dus weer aan het werk. Morgen hebben we de tigerteam reviews (oftewel feedback). Hiervoor moeten we zo veel mogelijk redelijk uitgedacht hebben, dus kwam er wat stress bij kijken.

Gedurende de middag hadden we een lezing over ruimtewandelingen en ruimtepakken. Er was een echt (in de ruimte gebruikt!) ruimtepak en verschillende onderdelen zoals een handschoen en schoenen. Ik had graag het pak aan gedaan, maar dat kon natuurlijk niet. Het was echt gaaf om alles echt te mogen vast houden en voelen.

Daarna hadden we lunch en gingen we ‘Apollo 13’ kijken (een brainbreak noemen ze dat). En je raad het al, daarna moesten we weer aan het werk.

‘s Avonds hadden we weer een host family night (dat betekent dat je host familie beslist wat je gaat doen samen met hen). We gingen samen met een paar andere hostfamilies een traditionele thanksgiving vieren, met turkey en al. Niet te vergeten, ze hebben een zwembad in de tuin dus was het ook een poolparty 🙂

Ook kregen we wat Mexicaanse cultuur mee; we gingen een piñata stuk slaan, vol met snoep en souvenirs. Na een fijne douche is het nu al weer tijd om te slapen, zodat we morgen weer vol energie… aan het werk kunnen.

By Torben Aalbers  /  July 31, 2018

Weer aan het werk…

Vandaag was het weekend voorbij en gingen we weer aan het werk met ons project. Vandaag was tevens ook de dag dat Jarrett en ik van gastgezin wisselden. De dag begon zoals ik al zei met bezig zijn met het project. Redelijk aan het begin van de ochtend kwam er ook een spreker van NASA die gespecialiseerd was in robotica en had gewerkt aan Curiosity. We werkten hard verder aan ons project, waar we de hele morgen mee bezig waren, totdat na de lunch een speciaal persoon onze spreker was, namelijk Sunita Williams, een bekende astronaut. Ze kwam vertellen over haar tijd in het ISS en haar bedenkingen over een missie naar Mars. Het was erg interessant en nuttig op e mening van een echte astronaut aan te horen.

Toen we klaar waren werden we dit keer opgepikt door Criss Butler, die ons naar haar huis bracht. We verkenden het huis en beetje en maakten ons al weer klaar om te vertrekken. Vanavond gingen we namelijk naar Funny House. Funny House is een gebouw dat gevuld is met leuke activiteiten, zoals lasergamen, minigolf en klimmen. Hier vermaakten we ons de rest van de avond.

Torben

By Elsa Roorda  /  July 30, 2018

De culture fair

Vandaag brak de langverwachte dag van de culture fair aan. Hiervoor moest iedereen eten bereiden en een presentatie of een sketch, muziekstuk, gedicht etc. opvoeren, alleen of met je landgenoten. Torben en ik gingen natuurlijk pannenkoeken maken. Op een of andere manier worden ze toch altijd wat anders, maar ze smaakte goed (en dat vonden niet alleen Torben en ik 🙂 ).

 

Nadat iedereen zijn empanadas, pasta, koeksisters, russische pannenkoeken, rijst, fairy bread, of wat hij of zij graag wilde proberen, had opgeschept konden we gaan genieten van het prachtige pianostuk van een jongen uit Italië, het zelf gecomponeerde stuk op viool van een meisje uit Kroatië, een super grappige sketch van de mensen uit Australië, verschillende dansen waar iedereen aan mee mocht doen, maar ook veel gedichten en een speech van Kennedy.

 

Torben en ik deden petje af, petje op, maar dan met Nederlandse vlaggen. We waren even bang dat iedereen alles goed zou hebben, maar toen ging bijna iedereen de mist in bij de spelling van ‘gezellig’. Uiteindelijk heeft een van de headteachers, Fernando, gewonnen.

 

Nadat iedereen was uitgegeten en gezongen was het tijd voor een lesje line dancing. Dit was echt geweldig (boven verwachting). Iedereen klapte, stapte en sprong mee. Na een hele hoop country muziek kwam dit ook ten einde en moest iedereen naar huis. (Ik miste iedereen alweer op de weg terug naar huis)

By Torben Aalbers  /  July 30, 2018

Een rustdag…

Vandaag begon ik de dag erg uitgerust, nadat mijn gastgezin ons had laten uitslapen. We ontbeten met wafels in de vorm van Texas en gingen er daarna op uit. Eerst gingen we naar Buc-ee’s, wat een soort van winkel is, waar je echt naar toe moet gaan!

We reden verder richting het zuidoosten naar Galveston, waar we onder andere het strand van Houston aantroffen en de Moody Gardens. De Moody Gardens zijn tuinen waarin drie enorme piramides staan met elk zijn eigen thema. Hier lunchten we en maakten we ons al weer klaar voor de terugweg. Want vanavond zouden we nog wat anders gaan doen.

Met vier witte busjes verplaatsten we ons naar het zuiden van Houston, waar je het Brazos Bend State Park vindt met daarin de George Observatory. Hier konden we onder een prachtige sterrenhemel planeten zien als Jupiter, Mars en Venus en zagen we door de grootste telescoop een groep van 5 miljoen sterren, wat best mooi was.

Maar over het algemeen was deze dag er vooral voor om even bij te komen van de gekte van United Space School.

Torben

By Elsa Roorda  /  July 28, 2018

Johnson Space Center

We begonnen vandaag met een tour door het Space Center, we begonnen bij de mission control rooms. Van hieruit zijn veel historische missies gestuurd. We zijn zowel in de oude mission control room geweest als in de mission control room die zich voorbereid op de opkomende Orion missie (maar toen wij er waren speelden ze met lego 🙂 ).

 

Vervolgens gingen we naar een ruimte waar je alle mock-ups (imitaties) van de onderdelen van het ISS hebt. Zowel de Russische, als de Europese en Amerikaanse. Hier voeren ze allerlei tests uit.

 

Daarna kwamen we in een kamer met kilometers (!) aan bedrading; hier was alle bedrading voor de shuttle missies geïmiteerd om te testen. Dat was intimiderend qua grootte, maar het zwembad was dat nog veel meer. In Johnson Space Center hebben ze een enorm groot testzwembad, waarin astronauten oefenen met een soort van gewichtloosheid met ruimtepak en al.

Dan heb je ook nog de ruimte over de apollo missies, met echte onderdelen. Hier kregen we een rondleiding van George Abbey, een enorm belangrijk persoon ten tijde van de Apollo Missies (naar de maan).

Nadat we eventjes (kuch) stil hebben gestaan met ons treintje (we mochten niet eruit en over het terrein wandelen, want dan zouden we een “security risk” zijn, kregen we onze burrito’s voor lunch.

 

Daarna hadden we de tijd om rond te dwalen door het museum, waar het echte vliegtuig voor de shuttle onderdeel van is, maar ook steen van de maan en van mars en natuurlijk een souvenir shop.

 

Het voelde toen al als een lange dag, maar we hadden nog een onmisbare activiteit te gaan, de baseballwedstrijd! De (Houston) Astros verloren weliswaar met iets van 9-1 ofzo, er was een verrassing (soort van) op het einde: Het dak ging open en de prachtige skyline van Houston verschenen, in combinatie met al het vuurwerk werd dit een magisch mooi geheel.

By Torben Aalbers  /  July 27, 2018

Excursie in Houston

Hoewel we vandaag begonnen op de universiteit, waar we nog een spreker hadden. Vervolgens was het onze beurt om de simulatie in te gaan. Onze groep werd weer opgedeeld in twee delen en samen zouden we een ruimtemissie uit gaan voeren. De helft van de groep bleef in Mission Control, het nagemaakte controlecentrum van NASA, en de andere helft ging het ruimteschip in. Iedereen in beide groepen had zijn eigen rol in de missie. Ik was een doktor en ik deed onderzoek terwijl we in het ruimteschip waren. Dit deden we aan de hand van instructies, die we hadden in een boekje en onze computer, waarmee we konden communiceren met de doktoren (andere studenten in Mission Control). Voorbeelden van opdrachten waren bijvoorbeeld om een oogtest, een test voor kleurenblindheid en een test voor je reactiesnelheid. Je kon deze opdrachten niet uitvoeren zonder Mission Control, zo dat resulteerde in goed communicatie. Maar tijdens de trip konden er ook noodgevallen zijn en dan moesten we uitzoeken hoe we daarop moesten reageren. Wanneer we waren geland kwamen we het nagemaakte ruimteschip uit en wisselden we van rollen. De mensen van Mission Control gingen nu het ruimteschip in en wij werden het nieuwe Mission Control.

Daarna was het tijd om terug naar huis te gaan, waar we onder andere spelletjes hebben gedaan met onze gastfamilie.

 

By Elsa Roorda  /  July 26, 2018

Let’s get started y’all!

Vandaag konden echt beginnen. We hadden een hele dag op de universiteit (UHCL). (Vandaag kwamen we er pas echt achter hoe erg ze van airconditioning houden; bijna iedereen had het koud.) Hoe dan ook, vandaag begon het echte werk. Alle teams moesten een teampatch maken en een teamsong. Voor de teamsong moeten we de lyrics van een liedje uit het afgelopen jaar aanpassen aan het thema voor ons team. Hier zijn we vandaag al super ver mee gekomen 🙂

Ook konden we vandaag beginnen aan de opdracht, ontwerp een missie naar Mars. Gister hebben we al een paar dingen vastgesteld over de missie, vandaag hebben we het verder uitgewerkt. Ik zit in team groen dus houd ik mij bezig met de leefomgeving die wij gaan creëren op Mars (maar ik moet toegeven dat ik vooral met de teampatch bezig was).

 

Vandaag waren er ook weer gastsprekers. Beide gingen over mission control. Jason Kish (ik hoop dat je het zo spelt) is een OSO (Operation Support Officer). Dit houdt in dat hij samen met zijn team verantwoordelijk is voor de reparaties in/aan ISS. Ze kunnen niet gewoon reserveonderdelen de ruimte in sturen (dat zou te duur zijn en te lang duren), dus moeten ze creatief omgaan met de dingen die ze wel hebben.

De andere gastspreker, Fiona Turret, vertelde ons meer over de navigatie en besturing van het ISS; hoe ze de richting en de baan meten, hoe ze die eventueel aan kunnen passen etc.

Het was super leuk om te merken hoe gepassioneerd en gemotiveerd al de sprekers tot nu toe waren.

 

Na een lange dag op school was het natuurlijk tijd voor een relaxte activiteit. We gingen met alle host families Tex-Mex eten (Guacamole <3 ). Na afloop was er een soort van talentenshow, er werd gezongen, piano en gitaar gespeeld, verhalen verteld, en zo ging de avond al weer snel voorbij. Tot morgen!

By Torben Aalbers  /  July 25, 2018

Dag 3: Teamwork!

Vandaag was een erg spannende dag, want vandaag werd bekend gemaakt in welk team je de komende twee weken in verblijft. De spanning werd opgebouwd na de interviews van gisteren, maar Elsa en ik kwamen beiden in het team waar we in wilden. Elsa zit in het groene team, dat verantwoordelijk is voor de woonplaats op Mars en de leefomstandigheden van de astronauten. En ik zit in het blauwe team, dat verantwoordelijk is voor de verkenning van Mars, het ruimtepak en de Space Rover. Nadat de teams bekend waren gemaakt, leerden de teams elkaar beter kennen. Toen was het fototijd en moest iedereen één voor één op de foto en werden er allerlei groepsfoto’s gemaakt vanuit verschillende hoeken.

Zoals je in de titel van dit blog kan lezen ging het vandaag vooral over teambuilding. We kregen allerlei puzzels en uitdagingen waarin we met elkaar moesten samenwerken in verschillende manieren. Daarnaast bespraken we verschillende persoonlijkheden die er zijn binnen een team en hoe we het best kunnen samenwerken.

Vervolgens was het tijd voor lunch. Maar lunch is niet zoals in de Nederlands een boterhammetjes. Nee, het bestaat uit een sandwich en chips. Chips staat hier op het menu ‘s ochtends, ‘s midd

ags en ‘s avonds. Tijdens de lunch was er ook een spreker. Het was een man die werkt voor NASA en hij is verantwoordelijk voor het toiletsysteem en watersysteem op het ISS. Voor ons had hij allerlei ruimtevoedsel meegenomen en andere voorwerpen die ze gebruiken op het ISS, wat erg gaaf was!

Het laatste, wat we vandaag op de universiteit zouden doen, was discussiëren over verschillende voorwaardes van onze missies. We maakten beslissingen over of het een verkenningsmissie of kolonisatiemissie zal zijn. Over hoeveel crewmembers meegaan. En over waar op Mars gaan landen en veel andere vraagstukken. Zo proberen we de missie in een richting te krijgen, zodat het niet een totale chaos wordt.

Na de discussie werden we opgepikt door ons gastgezin om uiteten te gaan bij een restaurant, waar je typisch Amerikaans voedsel kon hebben. Het restaurant was precies zoals je het verwacht om te zijn. Zo zijn de small bekers net zo groot als de large bekers in Nederland.

‘s Avonds was het tijd voor de voetbalwedstrijd. De tegenstander was de NASAAll Stars. Ons werd verteld dat ze o ngeslagen waren en dat alleen als we goed zouden samenwerken we kunnen winnen. De wedstrijd begon en aan het eind van de eerste helft stonden we 4 – 1 achter. Maar wij hadden één voordeel! Wij waren namelijk met ongeveer 45 mensen en zij waren met ongeveer 15 mensen, zo zij werden allemaal moe in de hitte van Houston, terwijl wij constant wisselden. Wij kwamen terug en in de laatste paar minuten scoor ik het winnende doelpunt! Wanneer de wedstrijd is afgelopen breekt een feest uit van juichende mensen! Het was een zeer geslaagde avond!

Torben

By Elsa Roorda  /  July 24, 2018

De eerste echte dag, de interviews

Vandaag mochten we lekker uitslapen, maar alsnog werd ik om 4 uur ‘s nachts wakker (jetlag…).

Omdat we al zo vroeg op waren konden we nog even een rondje rijden door Houston. De ‘mascotte’ van dit gedeelte is de pelikaan. Je ziet er overal beelden van, een astronaut-pelikaan bij het space center, een pelikaan in pyjama bij een hotel en zo nog veel meer. Mensen of bedrijven kunnen er eentje aanschaffen, van de opbrengsten onderneemt de stad allerlei projecten om de stad verder te helpen, dus eigenlijk doneren ze soort van aan het goede doel.

We gingen daarna gezamenlijk lunchen bij een Italiaans restaurant, Villa Capri, met uitzicht over het meer. Dit was de eerste keer dat iedereen bij elkaar was en hebben we de teammentors en headteachers ontmoet. United Space School 2018 is officieël begonnen!

 

Maar toen kwam het spannendste gedeelte van de dag, de interviews. Het project wat we hier gaan uitvoeren bestaat uit verschillende aspecten. hiervoor worden we in teams ingedeelt.

De interviews zijn een soort sollicitatiegesprek voor een specifiek team. Ik werd geïnterviewd voor mijn favoriete team; team groen. Ze stelden vragen over je karakter, maar ook over specifieke aspecten van de opdracht. Ik was super zenuwachtig, maar ik hoop dat het goed ging. Morgen horen we in welk team we terecht zijn gekomen, dus het blijft nog even spannend.

 

In de avond was het weer tijd voor wat ontspanning, we gingen naar een kermis compleet met een achtbaan en een vrije val (terwijl het ongeveer 35℃ was). Morgen hebben we teambuilding en een voetbal wedstrijd, daar heb ik ook super veel zin in.

Het Italiaanse restaurant
De wiel op de kermis
De pelikaan in pyjama
De astronaut-pelikaan

By Elsa Roorda  /  July 23, 2018

De reis naar Houston

Gister (daarmee bedoel ik van 05:00 in Nederland tot 22:00 in Texas) hebben we gereisd van Enschede, via Schiphol, naar Houston. We kwamen er in het vliegtuig al gelijk achter waar ze hier wel van houden; airconditioning. Nadat we een hele vliegreis hebben zitten koukleumen, kwamen we aan met zo’n 40 ℃, dat was toen wel fijn. Vervolgens gingen we naar Chriss Butlers huis, waar we veel dan de medestudenten hebben ontmoet. We waren er maar eventjes, maar het was nu al gezellig!

 

Omdat mijn gastgezin een bruiloft had, kreeg ik eerst nog een rondleiding door Houston door iemand anders. Blijkbaar is het hier zo warm omdat er een soort stofstorm uit Afrika is overgewaaid. Ze vertelde ook veel over de problemen die ze hier hebben met overstromingen, dat heel veel huizen opnieuw gebouwd moeten worden omdat het hout beschimmeld raakt, maar dat ze tegenwoordig deze huizen op en soort van stelten worden gebouwd.

 

Het was heel indrukwekkend om te zien hoe weinig hoogteverschil er is tussen de wegen, huizen etc. en het water. Dan kan je je wel voorstellen dat het zo snel overstroomd.

 

Mijn gastgezin is super aardig, ik heb hier heerlijk geslapen, maar nu moet ik me klaar gaan maken voor het ontbijt.

By Torben Aalbers  /  July 23, 2018

Aangekomen in Houston

Op 22 Juli 2018 was het dan eindelijk zover. Vanaf Schiphol vertrok een vliegtuig op weg naar Houston met als passagiers onder andere Elsa en ik om daar twee geweldige weken te hebben. We vertrokken om ongeveer elf uur ‘s ochtends, dus we moesten al vroeg op het vliegveld zijn. Alle controles ging vrij soepel en voor we het wisten stonden we in de vertrekhal. Eén man van de douane vroeg nog aan ons: “Je mag toch niet alleen reizen als je nog niet zestien bent.” En ik antwoordde: “Jawel hoor. Hebben we uitgezocht.” Waarop het antwoord was: “Oke loop maar door!”

Na de tien uur lang durende vlucht kwamen we aan op George Bush International Airport, dat ten noorden van Houston zich bevind. Nadat we onze bagage hadden opgepikt, werden we opgevangen door één van de mentoren van UnitedSpaceSchool. We moesten even wachten op de mensen uit Isle of Man en de mensen uit India, want daarmee zouden we samen naar Criss gaan. Bij Criss werden namelijk alle mensen verzameld om vanaf daar door het gastgezin te worden opgehaald. Om bij Criss te komen moesten we dwars door Houston heen. Dit was een geweldige ervaring, want het is precies zoals je een Amerikaanse stad verwacht er uit te zien. Zo zijn er overal fastfoodrestaurants en rijden er de grootste auto’s rond. Vanaf de snelweg had je ook mooi uitzicht over Downtown en de suburbs. Criss woont in één van de suburbs ten zuiden van Houston vlakbij NASA. Bij Criss zal ik tevens de tweede week ook verblijven.

Daar aangekomen werden we overgoten door mensen die je wilden ontmoeten en niet veel later waren we als groep aan het poolen. We deden een aantal potjes totdat Jarrett en ik werden opgehaald door ons gastgezin en die ons naar hun huis brachten. Het zijn hele aardige mensen die het typische Amerikaanse leven leven. We kwamen aan bij het huis, dat een groot vrijstaand huis was.

We kregen een rondleiding door het huis en er werd ons een kamer toegedeeld. Daarna was het tijd om even uit te rusten in het zwembad. Hoewel niet veel later werd er een groot watergevecht gehouden met waterballonnen en waterpistolen. Als avondeten aten we hamburgers en hotdogs met chips, wat je je in Nederland natuurlijk niet kunt voorstellen. Vervolgens gingen we vroeg naar bed, want het was een erg lange vermoeiende dag geweest!

Torben

 

By Elsa Roorda  /  July 20, 2018

Laatste voorbereidingen

Morgen ga ik mijn tas inpakken, maar als ik terugkijk op alle voorbereiding heb ik toch het meeste al wel
gedaan. Het begon allemaal met een motivatiebrief en ‘sollicitatiegesprek’ (dat voelt al wel heel lang geleden), maar het begon pas echt met de eerste opdracht ‘Ontwerp de ruimte lanceerbasis van de toekomst’ en vervolgens ‘Ontwerp een concept voor een ruimtereis’, pfoe dat was wel even wat werk, maar ook erg leuk en leerzaam!

Daarna mochten we de teamopdrachten maken. Elk team rond een eigen thema. Vergeleken met de selectie opdrachten nog leuker en leerzamer! Zo ga je vol kennis, motivatie en zelfvertrouwen op weg naar de Verenigde Staten (22 juni al!).

Het is mijn eerste keer in Amerika en ik kan niet wachten om te verblijven in zo’n typisch Amerikaans huis, en Tex-Mex te eten, maar vooral om al mijn mede United Space School studenten te ontmoeten.

 

By Torben Aalbers  /  July 19, 2018

Op weg naar Houston

Drie kwart jaar geleden in het najaar van 2017 werd mij voor het eerst verteld over United Space School door Benno Berendsen, mijn natuurkundeleraar. Ik was meteen enthousiast. Deze zomer vliegen Elsa en ik naar Houston. Om daar te komen hebben wij door een aantal voorrondes moeten komen.

De eerste voorronde bestond uit het schrijven van een sollicitatiebrief in het Engels en daarna een gesprek. Zo werd een eerste selectie gemaakt wie mee mocht doen aan de schoolfinale. Zeven mensen werden geselecteerd en de opdracht voor de volgende ronde werd bekend gemaakt: “Ontwerp de lanceerbasis van de toekomst”

En zo begon ik te werken aan het project. Ik deed eerst een soort
vooronderzoek naar andere lanceerbases en nieuwe technieken. Beetje bij beetje kwam ik tot een ontwerp. Maar om mijn idee te bekrachtigen besloot ik ook om een maquette te bouwen. Tijdens de finale was het erg spannend, maar na overleg werd besloten om mij en Elsa door te laten naar de landelijke finale.

Ook daarvoor kregen we weer een opdracht: “Ontwerp een ruimtemissie” Net als de vorige opdracht was ook dit een zeer brede opdracht met vele mogelijkheden. Het was echter bij deze opdracht niet de bedoeling om het te presenteren, maar om een filmpje te maken waarin de missie werd uitgebeeld en uitgelegd.
Mijn doel werd om Europa, één van de manen van Jupiter, te verkennen. Hier is namelijk een grote kans op leven te vinden en door daar onderzoek te doen naar leven, kunnen we de rest van het universum beter onderzoeken. Het verkennen zou worden gedaan door een satelliet en een robot. Van deze robot had ik ook een prototype gebouwd met alle apparatuur die hij nodig zou hebben. In het filmpje op deze pagina kunnen jullie het resultaat bekijken.

De finale vond plaats op de Universiteit Twente, waar de geselecteerden van elke school bij elkaar kwamen om hun filmpje te tonen. Ik vond het erg leuk om al die verschillende filmpjes te zien, omdat iedereen zulke verschillende originele ideeën had. Nadat alle filmpjes waren bekeken, ging de jury in overleg en kozen ze van de finalisten een aantal die ze wilden bevragen. Eén voor één werden we ondervraagd over onze missie. Vervolgens gingen ze weer in overleg. Dit keer kwamen ze terug met twee enorme vliegtickets naar Houston met daarop de namen van de finalisten die naar Houston mochten. De spanning werd opgebouwd en het ticket van Elsa werd als eerst omgedraaid. Vervolgens werd ook mijn ticket omgedraaid. Het besef dat ik echt naar Houston mocht kwam pas toen ik volgende ochtend wakker werd.

Tijdens de twee weken in Houston zullen we verblijven in gastgezinnen. Ik zit met Jarrett, een Canadese jongen uit Calgary, bij het gastgezin ingedeeld. Met deze gastgezinnen zal je veel tijd doorbrengen en ik denk dat het erg gezellig gaat worden. Het ontdekken van de Amerikaanse cultuur en het meedraaien in het gastgezin en in de hele groep lijkt mij erg leuk en uitdagend. De komende weken zullen Elsa en ik regelmatig een blog posten, waarin we jullie zullen meenemen in ons avontuur!